Anu Raines - kitaroiden

Musiikki

Olipa kyse mistä työvälineestä tahansa, minulle luovaan prosessiin liittyy aina aimo annos seikkailua. Se on matka tuntemattomaan, jonka käänteet usein paljastavat itsensä kuin polulla aukeavat verhot yllätyksen edestä.

Toisaalta matkantekoa sävyttää kristallinkirkas päättäväisyys, joskus myös itseä hämmentävä ehdottomuus. Ikään kuin kuvalla, tarinalla ja soivalla äänellä olisi oma vahva tahto muovautua joksikin kohti omaa tarkoitustaan. Itselle jääkin jäljelle lähinnä sivusta seuraajan rooli, jonka syntynyt lopputulos yllättää iloisesti ja hämmästyttää aina yhä uudestaan. Ohessa muutamia sisäisen maailmani seuramatkoja eli luovien polkujen hetkellisiä päätepisteitä.

satumaan-avain

Satumaan avain

Vuonna 1997 aloitin oman taiteellisen työskentelyni. Aika tavalla samalla oven aukaisulla lähti purkautumaan kuvia, tekstejä, laulujen sanoja ja musiikkia. Tästä ensimmäisestä tuotannosta syntyi kokonaisuus, joka kantaesitettiin Keravan seurakuntasalissa 1998 yhdessä seurakunnan lapsikuoron kanssa. Kokonaisuus sai nimekseen Satumaan Avain. Konsertti koostui lauluista sopraanolle ja lapsikuorolle, saturunoista ja satumaisesta kuvallisesta tuotannosta, piirustuksista ja maalauksista ympäröitynä klassisella kitaramusiikilla.

peikko-pux

Peikko Pux ja valon salaisuus

Seuraava suuri teos kantaesitettiin keväällä 2003 Keuda-talon Kerava-salissa, satubaletti Peikko Pux ja Valon Salaisuus. Teoksen tuotti perustamani työryhmä Lux ja se toteutettiin yhteistyössä Keravan Tanssiopiston kanssa. Teos räätälöitiin 12-henkisen opistotasoisen kitaraorkesterin ympärille. Loppujen lopuksi esiintyjiä oli yhteensä n. 100, pienistä lapsista aivan ammattilaisiin asti. Satu, kaikki laulujen sanoitukset, musiikki ja orkestroinnit syntyivät kesän 2002 ja tammikuun 2003 välillä. Ohjaustyön toteutin yhteistyössä koreografi Irmeli Toiviaisen kanssa.

kuuma-kitara-soi

Kuuma kitara soi

Opetustyön myötä olen vuosittain tuottanut paljon erilaisia oppilaskonsertteja sekä musiikkiopistojen välisiä yhteistyöprojekteja. Suunnittelin ja kokosin mm. keväällä 2009 järjestetyn Kuuma-kuntien musiikkiopistojen (Kerava - Järvenpää/Tuusula – Nurmijärvi - Porvoon Seutu) yhteiskonsertin ”Kuuma kitara soi” joka esitettiin Kerava-salissa. Konsertissa oli n.200 esiintyjää ja huipennuksena 100 oppilaan kitaraorkesteri. Kaikki konsertin Keravan musiikkiopiston esitykset olivat kantaesityksiä ja hyvin erilaisia esimerkkejä pedagogisesta tuotannostani. Vastasin myös em. suuren kitaraorkesterin musiikista, harjoittamisesta ja ohjauksesta.