Anu Raines - kitaroiden

Oppiminen on orgaaninen prosessi, joka tarvitsee kukoistaakseen tukea, suojaa, rauhaa ja rakkautta

Vanhemmille

Oletko kiinnostunut musisoimaan lapsesi kanssa? Oletko kenties aina haaveillut oppivasi itsekin soittamaan jotain instrumenttia esim. juuri kitaraa? Kitaroiden Käsikädessä tarjoaa mahdollisuuden näihin molempiin. Musiikkimatka lapsesi kanssa tulee olemaan valaiseva ja antoisa, mutta myös voimia, kärsivällisyyttä ja työtunteja vaativa. Jotta paras hyöty yhdessä musisoimisesta avautuisi, tarvitaan molemminpuolista sitoutumista. Matkaa tehdään ”käsikädessä”.


Vanhemman tehtävä on vaativa. Suurin niistä on vahvan ja tasapainoisen vanhemmuuden ”kirkastuminen” ja sen väsymätön soveltaminen. Tuntitilanteessa opettaja on vetovastuussa, mutta kotiharjoittelusta vastaat sinä. Sinä olet veturi ja lapsesi perävaunu. Siksi tähän tehtävään kannattaa varustautua huolella vaikka lapsi kuinka toivoisi heti itse pääsevänsä soittotunneille.

Noin 5-7 viikkoa kestävästä vanhempienkoulutuksesta kannattaa ottaa kaikki mahdollinen irti ja vaikka jatkaa sitä vielä muutamalla viikolla jos epävarmuutta väreilee ilmassa. Jotta voit ohjata kotona lastasi ja vastata omista soittotehtävistäsi itsenäisesti , vanhempien koulutuksen tarkoitus on viedä sinun soittotaitoasi ja musiikin ymmärrystäsi muutaman askeleen lastasi edelle. Lisäksi pureudutaan yleisimpiin vuorovaikutusta haittaaviin tekijöihin ja pohditaan niiden ratkaisemiseksi konkreettisia työvälineitä. Opettajan auktoriteetista on yllättävän paljon apua purettaessa vanhemman ja lapsen välille syntyneitä ristiriitatilanteita. Opettaja on ylin erotuomari, johon on molempien hyvä vedota kun tilanteet kärjistyvät. Tarpeen tullen opettajalle voi vaikka pirauttaa ja kysyä miten asia oikein oli. Et ole siis tässä emotionaalisessa painisalissa yksin vaan opettajan panos kantaa myös kotiharjoittelutilanteissa.

Käymme läpi myös sinun toiveitasi, odotuksiasi ja asenteitasi. Nämä vaikuttavat pinnan alla musisointitilanteiden tunneilmastoon. Siksi niillä on suuri merkitys myös lapsesi turvallisuudentunteen muodostumisessa. Lasta ei kannata alistaa millekään oppimistilanteelle ilman turvallista ja hyväksyvää ilmapiiriä. Silloin tullaan sisäistäneeksi ohessa myös kiirettä, kärsimättömyyttä, riittämättömyyttä ja muita ikävyyksiä, jotka haittaavat oppimista ja rajoittavat näkemystä omista kyvyistä.

Kun aika on kypsä, voit vetäytyä nauttimaan työsi hedelmistä. Tämä tapahtuu useimmiten silloin kun lapsi on n. 10-11 -vuotias. Silloin hän on myös kypsä jatkamaan vaikka perinteisen musiikkiopisto-opetuksen parissa, teoriatunnit mukaan luettuna, huolehtien soittoharrastuksensa hyvästä etenemisestä itsenäisesti.